logo

Vlada kriva za golf terene i vjetroelektrane na Natura 2000 zaštićenom području

Europski sud pravde novčano je kaznio Vladu Bugarske i naredio poništenje odluka kojima je dozvoljena realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata poput vjetroelektrana, golf terena i hotela na rtu Kaliakra.

Vlada je odobravanjem ovih projekata prekršila EU direktive o pticama i staništima dozvoljavajući kontroverznu gradnju na Natura 2000 zaštićenom području koje je ujedno zimovalište guske crvenovoljke (Branta ruficollis), globalno ugrožene vrste, kao i migratorni koridor za tisuće ptica, poput bijelih roda (Ciconia ciconia) i ružičastog pelikana (Pelecanus onocrotalus).

Ocjenjeno je takođe da je Vlada ove EU članice propustila obavezu proglašenja za Naturu 2000, kopnene poljoprivredne površine na rtu Kaliakra, koje su od izuzetnog značaja za međunarodno važne populacije ptica.

Komentirajući odluku suda, Wouter Langhout, BirdLife službenik za EU politike u oblasti zaštite prirode, izjavio je da je ovom presudom, Europski sud pravde poslao snažnu poruku ne samo Bugarskoj već i ostalim članicama Europske unije da se Natura 2000 staništa ne smiju pretvarati u golf terene, a vjetroelektrane graditi na migratornim koridorima već da projekte obnovljivih izvora energije treba realizirati u korist zaštite prirode.

Stoycho Stoychev, direktor BSPS (Bugarsko Društvo za zaštitu ptica), koji se više od desetljeća bori protiv uništavanja ovog staništa priopćio je da presuda Europskog suda pravde podsjeća sve zemlje da se zakoni moraju poštovati, te da u Natura 2000 područjima treba poticati održivi razvoj koji je od koristi i za prirodu i za ljude.

Slučaj Kaliakre pokazuje značaj Direktiva o pticama i staništima u oblasti zaštite prirode. Europska unija treba biti u stanju efikasno djelovati u slučajevima kada nacionalne vlade nisu u stanju ispoštivati preuzete obaveze. Propust da se zaštiti Kaliakra mogla je osporiti napore za očuvanje staništa u drugim zemljama kao što je Rumunjska u kojoj se realiziraju projekti zaštite guske crvenovoljke na jezeru Techirghiol, jedne od vrsta ugroženih projektima na Kaliakri.

Ovaj tekst je prenesen s portala http://czip.me na kojem je financiran donacijom Europske Komisije kroz projekt ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Europske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

Ružičasti pelikan (Pelecanus onocrotalus)
Ružičasti pelikan (Pelecanus onocrotalus)